صنایع دستی خوزستان

مدیر بومیرو

1398/12/04

منطقه زاگرس به سبب موقعیت سوق الجیشی و آب و هوا همواره مورد توجه قوم‌های مهاجرت کرده به فلات ایران از جمله ایلامیان بوده است. این پیشینه تاریخی سبب شده تا این منطقه مهد تمدن شود و اثرات فراوانی از جمله صنایع دستی زیبا و متفاوت از خود برجای بگذارد. علاوه بر آن وجود قومیت های مختلف از جمله اعراب و بختیاری ها و عشایر کوچ رو تنوع این محصولات را افزایش داده است.

تعدادی از محصولات زیبا و با قدمت به شرح ذیل می‌باشد:

 

هنر کپوبافی ، زیبایی در کنار ماندگاری

کپو، ظروف حصیری بافته شده از جنس گیاه کرتگ است که در کنار رودخانه‌ها و نهرها در جنوب کشور می‌روید و دارای مقاومت کششی بالایی است . پس از بافت به منظور افزایش زیبایی بوسیله کاموای الوان و دیگر زیور آلات آذین بندی می‌شود. کپوها عموما ظروف دوّاری هستند که به عنوان سبد درب دار و بدون درب، زیرقابلمه ای ،جای دستمال کاغذی و... استفاده می‌شوند. این صنعت، هنر بومی و خاصِ مردمان جنوب کشور به ویژه خوزستان است .زیباترین و مشهورترین کپوها در روستاهای دهستان شیهون در دزفول یافت می‌شود. گیاهان کرتگ غذای حیوانی نیستن و آفت نیز ندارند به همین علت در محیط خشک دارای عمر طولانی هستند. این هنر به دلیل کابرد بسیار زیاد در آشپزخانه ئو دکوراسیون مورد توجه بسیاری از خانم‌های گردشگر بوده است.

کپوی خوزستان مدل سبد درب دار

 

 

عبای بهبهان با 500 سال قدمت

عبا جامه سبک و ساده ایست که برروی دیگر لباس ها پوشیده می‌شود. اگرچه عبای بهبان جزء با کیفیت ترین محصولات این حوزه است و به بسیاری از شهرهای کشور و همچنین کشورهای حاشیه خلیج فارس صادرات دارد اما جالب توجه است که کارگاه های عبا بافی در شهرستان و دهستان های بهبهان کماکان به صورت سنتی می‌باشد و با دستگاه های چوبی و نخ بافته

می‌شود. ماده اولیه عبا از پشم گوسفندان و موی شتر می‌باشد که به وسیله رنگ دانه های طبیعی مانند حنا و پوست گردو و... رنگ آمیزی می‌شود. این محصول در بهبان بر اساس کیفیت از 300 هزار تومان تا 1میلیون تومان می‌باشد.

عبای پشم شتر بهبهان

   محصولاتی از دل عشایر

عشایر بختیاری در شمال خوزستان نیز در طول سالیان متمادی برای رفع امور خود دست به بافت محصولاتی کردند که در عین زیبایی نیازهایشان را نیز برطرف کند. یکی از جذابیت های بوم گردی عشایر در طبیعت دیدن مراحل تولید این محصولات است. جالب توجه است که تمامی مراحل تولید محصولات بافته از پشم چینی تا تولید نخ، رنگ رزی و بافت در محیط عشایر و با امکانات محدود صورت می‌گیرد که خود به جذابیت بازدید از فرآیند تولید این محصول می‌افزاید.

 

محصولات مختلف عشایر

    

ميناکاری ، نقاشی بر روی فلز

میناکاری هنری است که در آن نگار گر به وسیله قلم و چکش نقوش زیبایی را بر روی فلزهای مختلف از جمله مثل مس و طلا ایجاد می‌کنند. این هنر سابقه 5 هزارساله دارد و به وسیله صائبین (پیروان حضرت یحیی(س)) در شهر اهواز بوجود آمده است. امروزه اهواز مرکز تولید جواهرات میناکاری شده است. این هنر مورد توجه بسیاری از گردشگاران داخلی و خارجی در استان خوزستان می‌باشد.

میناکاری بر روی فلزات

 

sideHeader

نظرات کاربران

sideHeader

کاربر مهمان نظر اول

کاربر مهمان نظر اول ززز