صنایع دستی اصفهان بخش اول

مدیر بومیرو

1398/12/05

اصفهان از آن دسته شهرهایی است که می‌توان به عنوان مهد هنر ایران نام برد. صنایع دستی فراوان ، عمارت ها و بناهای باشکوه و زیبا ، معماری های جذاب همه از دلایلی است که سالانه هزاران گردشگر را به سمت خود جلب می‌نماید. در هر گوشه این استان از روستا و شهر و... یک اثر هنری موجود است که در سالیانه دور یا نزدیک ساخته شده است. ذوق و هنر کم نذیر هنرمندانش سبب شده که به معنای واقعی آن را "نصف جهان" معرفی نمود.

میناکاری ، هنر روح‌بخشیدن به فلز بی‌جان

میناکاری هنری است با قدمت چند هزار سال که ابتدا در اهواز ابداع شد و سپس به سراسر کشور و جهان راه پیدا کرد. در این میان اصفهانیان که خود دارای سابقه‌ای طولانی در هنر و صنایع دستی داشتند، توانستند به خوبی با این میراث ارتباط گرفته و محصولات متنوع و جدیدی تولید نمایند. میناکاری برروی فلزاتی مانند مس،نقره و طلا انجام می‌شود. هنر میناکاری ارتباط بسیار زیادی با نقاشی دارد و تماشای آرامش بخش و لذت‌بخش هنرمند میناکار در حین نقاشی بر روی ظروف لعاب دار فلزی مورد استقبال بسیاری از جذابیت های بومگردی این استان است.

برای پایدارسازی رنگ‌ها در این صنعت، ظروف در مراحل مختلف در کوره‌ای با دمای 600 تا 800 درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیرد.

خانم فاطمه چوپانی صاحب کارگاه روستای اندلان در شرق اصفهان، سالانه هزاران نوع ظرف میناکاری شده تولید و به سایر استان ها صادر می‌کند.

منبت کاری، پیدا کردن تصویری در جان چوب

در این هنر بومی با کنده کاری در چوب ، تصاویر بسیار زیبا خلق می‌شود. این هنر را نمی‌توان به تاریخ محدود کرد چرا که به سال‌هایی برمی‌گردد که انسان‌ها بر روی چوب نقش هایی را با اشیاء تیز ترسیم می‌کردند. زمینه اصلی منبت کاری چوب گردو یا ریشه درختان جنگلی است که خود دارای رگه و نقوش زیبا می‌باشند. هنرمندان با اضافه کردن چوبهای شمشاد با رنگ زرد و عناب با رنگ قرمز زیبایی آن را دو چندان کرده‌اند. این هنر در ایران به ویژه اصفهان رونق دارد اما متاسفانه با ورود الگوهای خارجی، طرح های اسلیمی ، ختایی و بوته به فراموشی سپرده شده است. منبت هم می‌تواند به عنوان یک تابلو از یک تصویر زیبا باشد و هم همی‌تواند به عنوان عنصر تکمیلی صنایع چوبی دیگر مانند میزو مبل بکار برده شود.

 

فرش خاص و ظریف نایین اصفهان

قالی بافی در اصفهان قدمت طولانی دارد که در طول زمان دستخوش حادثه‌هایی از جمله حمله مغول شده است. نائین در ابتدا به عبای با کیفیتش معروف بوده که به دلیل کاهش تقاضا و از دست رفتن بازار به صنعت قالی و فرش روی آوردند. با توجه به مهارت در ریسیدن کلافهای ظریف در تهیه پارچه های نازک توانستند قالیچه هایی با بافت ریز تهیه نمایند که تا آن موقع در ایان وجود نداشت. این محصول جدید و جذاب به سرعت جای خود را در بازار پیدا کرد و در کل کشور و سپس جهان معروف شد. از ویژگی های این فرش استاندارد بالای تولید ، سرعت بافت، تطابق با نقشه و کیفیت بالای آن در ثبات رنگ و... است. در این فرش از پشم های با کیفیت بالا و نازک یا کرک استفاده می‌شود. رنگ های روشن کرم و نخودی و رنگ‌های تیره سورمه‌ای و آبی تیره خاص این فرش هاست. این فرش عضو جدانشدنی سوغات گردشگران خارجی می‌باشد.

 

 هنر چشم نواز گچ‌بری

هنر گچ بری به شدت تحت تاثیر معماری بومی خاص در هر منطقه است. کاخ ها، قصرها، مساجد و عمارت های بزرگ بخشی از عظمت و زیبایی چشم نواز خود را مدیون گچ‌بری‌های ماهرانه استادان گچ‌کار هستند. اصفهان نیز که خود یک شهر تاریخی با روستاهایی اصیل و با قدمت است در طول سال های متمادی توانسته به وسیله این هنر، عمارت‌های باشکوهی را برپا نماید و سالانه پذیرای تعداد مورد توجهی از گردشگران داخلی و خارجی بالاخص خانواده ها باشد.

sideHeader

اقامتگاه های مشابه این مطلب

sideHeader
sideHeader

نظرات کاربران

sideHeader