صنایع دستی اصفهان بخش سوم
مدیر بومیرو
هنر نگارگری، از مکتب بغداد تا مکتب اصفهان
هنر نگار گری یا مینیاتور از قرن 5 هجری قمری ابداع و استفاده شده است.این هنر خود را محدود به استفاده از طبیعت نمیداند و در فضای انتزاعی نیز وارد شده که به همین دلیل دراکثر آثار از جنسیت که نشان از نقص است وجود ندارد یا به دلایل نزدیکی به عالم معنا هیچگاه از سایه استفاده نمیکنند، چرا که سایه از حضور ماده ایجاد میشود و نور حقیقی در عالم معنا سایهای نخواد داشت. تصاویر کشیده شده در تابلوهای نگارگری علاوه بر ظاهر چشم نوازش، دارای معنای ژرف و عمیق نیز میباشد که اهل معنا و هنرشناسان به آن پیمیبرند. قاب تصویر معمولاً با خاتم کاری و میناکای طراحی میشود و غالباً مضامین عرفانی دارد.

هنر سوزندوزی، در انحصار زنان خانه دار
سوزندوزی در بسیاری از شهرهای ایران وجود دارد اما در اصفهان جزء صنایع دستی در انحصار زنان خانه دار میباشد. این هنر اغلب از اشکال طبیعی مانند گل، بوته، درخت و... تشکیل میشود و در طراحی و رودوزی لباس، زیر لیوانی، کیف، کفش و... استفاده میشود. سالانه مقدار زیادی از این محصول توسط گردشگران در روستاها به عنوان سوغات خریداری میشود.

کاشی سازی، از شناسنامههای هنر اصفهان
در کاشیسازی نقشهها و طرحهای قدیمی و سنتی کاملا حفظ شده و همچنان علاقه مندان بسیاری دارد. یکی از پرکاربردترین موارد استفاده از این هنر در معرق کاری است که در آن کاشی ها بر اساس طرح خرد میشوند و با نظم و دقت در کنار یکدیگر بر روی بنا چسبانده میشوند. معرق کاران افرادی خوش ذوق و سرشار از حوصله هستند و با این دوعامل عمارتهای باشکوه را بوجود میآورند. کاشی عضو جدانشدنی عمارتها، بناها و مساجد اصفهان است و در هر قسمت این شهر تاریخی اثر این هنر مشاهده میشود. گردش و مشاهده این نظم و ترتیب کاشیها گاهی ساعتها چشم را محصور خود میگرداند. جذابیت بناهای اصفهان برای گردشگران در معماریهای خارق العاده و حکیمانه آن و همچنین در نمای کار شده و چشم نوازآن است که به تنهایی نشان از قدمت طولانی تمدن دارد.

هنر مشبک، آغاز هنر از انسانهای اولیه
برخی هنرشناسان ابداع مشبک سازی را به انسانهای اولیه ارتباط میدهند. گفته میشود زمانی که به صحرانشینی روی آوردند پس از ساخت کلبههای سنگی یا چوبی قسمتی از دیوار را با چوب،پوست چرم ،سنگ سوراخ سوراخ و... به عنوان پنجره استفاده میکردند تا علاوه بر جلوگیری از ورود سرما از روشنایی روز نیز استفاده نمایند. به تدریج این شکافها شکل مشبک و منظم به خود گرفت.
سالها است طرحهای مشبک بسیاری از چوب ، فلز، گچ و... در ساخت دیوار، در و اشیاء دیگر استفاده میشود این نیز نمونه از عناصر زیبایی مساجد، عمارتها و بناها میباشد.

صحافی، بخشی از زیبایی کتاب
اتصال همه برگهها به یکدیگر و به به جلد کتاب را صحافی میگویند. در گذشته صحافی توسط هنرمندان صورت میگرفت و هنرمند با ذوق و استعداد خود آثار هنری خلق میکرد . البته امروزه هنرمندان فقط کتابهای نفیس و گرانقیمت را به اینصورت صحافی میکنند و در کتابهای مرسوم و پرتیراژ ، ماشین آلات و مواد شیمیایی جای هنرمندان و ذوق آن ها را گرفتهاند.
یکی از جذابیتهای موجود در موزهها نیز همین صنعت دستی میباشد که با پوست حیوانات، کاغذهای فرآوری شده و ... ساخته شدهاست.
