کندوله
یزدان امیری
کندوله یکی از 14 روستای هدف گردشگری استان کرمانشاه در شهرستان صحنه است که در 62 کیلومتری شهر صحنه و 80 کیلومتری مرکز استان کرمانشاه قرار دارد. این روستای زیبا از شمال به کوه «کوله بزرگ» و «دره قلعه»، از غرب به کوه «16تپه» و از جنوب به کوه «پیر آفتاب» محدود میشود.

روستای کندوله در ناحیه کوهستانی استقرار یافته و آب و هوای آن معتدل و کوهستانی است. در واقع از آنجایی که کندوله در بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است بهترین زمان سفر به این روستا در دو فصل اول سال است.
خانههای روستاییان از نوع معیشت و فعالیت روستاییان متأثر شده و غالباً دارای ایوان هستند. عمده مصالح به کار رفته در خانهها، خشت و گل است که هنرمندانه به کار گرفته شدهاند. دیوار خانههای خشتی به دلیل سرمای سخت زمستان ضخیم است و در قاب روزنهها پنجرههای کوچکی تعبیه شده است. سقف خانهها مسطح و با تیرهای چوبی و اندود کاهگل پوشیده شده است

انواع درختان شامل کیکم، بلوط، گویج، بلالوک، ارژن و همچنین پونه، گل گاو زبان، گل کبود، گل ختمی، بومادران و گون که مصارف دارویی نیز دارند، دشت دینور را به ویژه در بهار و تابستان به بهشتی زیبا مبدل میسازند.
برخی بناهای روستا را به «آل بویه» نسبت میدهند و گفته می شود این محل در اصل مکان قلعه «رکن الدوله» بوده که بعدها به صورت کندوله درآمده است. این نام در تلفظ محلی «کنوله» نامیده میشود. البته بنا به روایتی دیگر «کند»در زبان ترکی به معنای ده است و چون این ده مرکز حکومت (الدوله) و جایگاه شاهزادگان ساسانی بوده به اختصار به کندوله تغییر نام یافته است.
بناهای روستا شامل :
امام زاده پیریافته

حمام تاریخی مربوط به دوره قاجار

قلعه مروان
