اداب و رسوم مردمان خراسان رضوی

هادی اسدی

1399/03/01

چهار شنبه سوری

در میان مردم خراسان این مراسم مانند آداب و رسوم 4شنبه سوری دیگر شهرها برگزار می شود.

عید نوروز

لباس نو بر تن کردن، سفید کردن دیگ مسی، نصب کردن پوست پلنگ و کشکول و تبرزین بر دیوار و نهایتا عید دیدنی از آداب و رسوم خراسانی ها در عید نوروز است.

خوردن آب جوجه خروس پیش از آغاز سال نو هنوز مرسوم است عشایر و خراسانی ها معتقدند خوردن آن هنگام سال تحویل پوست را لطیف می کند.

خراسانی ها بر این باورند که خوردن سرغ مرغ و دل و جگر و سنگدان و گردن توسط مرد خانه  هنگام سال تحویل موجب ثروتمند شدن او می شود.

خوردن رشته پلو در شنبه اول سال از دیگر آداب عید نورز میان خراسانی هاست.

مراسم مذهبی

محرم و صفر

در بخش جنوبی خراسان رضوی  مراسم هایی چون نخل بندانی، نخل گردانی، تعزیه خوانی، تعزیه گردانی به همراه برگزاری آیین سوگواری و سینه زنی و زنجیرزنی برای ائمه اطهار (س) برگزار می گردد.

در شهادت پیامبر ص و شهادت امام رضا ع  از شهرها و روستاهای خراسان رضوی به مشهد مقدس می آیند و در انجا به ذکر مصیبت و عزاداری می پردازند.

ماه رمضان

در میان خراسانی ها مراسم ماه رمضان بمانند آداب و رسوم دیگر استان ها با آداب و رسوم خاص خود برگزار می شود.

طبل زنی در شب های ماه رمضان با هدف بیدار کردن مردم برای خوردن سحری و اطلاع رسانی جهت زمان باقیمانده تا اذان صبح در سبزوار و روستاهای اطراف آن به حول و قوه خود پابرجاست.

شب یلدا

دید و بازدید و صله رحم ، شاهنامه خوانی، گرفتن فال با این کتاب از سوی بزرگ فامیل و خوردن میوه های فصل و یا میوه های خشک و آجیل خوری از مرسومات شب یلدا در خراسان رضوی است.

"سرحمومی" در شب چله

این مراسم در واقع همان حنابندان است و داماد  و عروس را به حمام های مردانه و زنانه می برند و آنجا مراسم حنابندان و استحمام انجام می شد.

کف زنی شب چله

هم زدن ماده ای خوشمزه در ظرف "تقار" ( که به کف کردن آن منجر می شود)برای خوردن از دیگر مراسم های شب یلدا در خراسان رضوی است.

کشتی باچوخه

این کُشتی تنها یک ورزش نیست آدا ب و سننی است که رسم پهلوانی مردم خراسان را به معرض نمایش می گذارد.پوشش خاص کشتی گیران با چوخه این نام را بر ورزش باستانی خراسانی ها گذاشته است. در قدیم جایزه پیروز مسابقه کله قند بود که برای تداوم سنت ها در کنار جایزه قهرمان، کله قند هم اهدا می گردد.

مراسم طلب باران

این مراسم بیشتر در شهرها و روستاهای جنوبی  خراسان رضوی انجام می گیرد؛ و با هدف درخواست از خدای باری تعالی برای بارش باران است. گرداندن عروسکی دست ساز و پاشیدن آب روی آن ( همراه با ذکر خدا) و خواندن نماز باران از محتویات این مراسم است، که هنوز پابرجاست.

مراسم آیینی قوچ گذار

قوچ گذار نماد فراوانی و افزایش نعمت است و باهدف شکرگذاری بخاطر وفور نعمت توسط گله داران و مردم روستاها برگزار می شود.

بوم گردی در اواسط تابستان در اطراف کلات یا عشایر خراسان مساوی خواهد بود با دیدن کامل این مراسم سنتی. پوشیدن لباس های نو و سنتی، نواختن ساز های سنتی و خوردن شیرینی، انتخاب بهترین گوسفند و بهترن چوپان، دعا برای افزایش دام ها از آداب این مراسم است.

جشنواره های خراسان رضوی

جشنواره مراسم عروسی

اگر اواسط بهار بوم گردی در خراسان رضوی را انتخاب کردید در جریان باشید که معمولا جشنواره مراسم عروسی سنتی در این زمان و در کلات نادری با همان آداب و رسوم خود برگزار می شود.

جشنواره غذاهای محلی

جشنواره غذاهای سنتی در روستای تاریخی سنگان در اواخر بهمن برگزار می گردد البته مکان این مراسم ممکن است در سالهای بعدی تغییر کند.

بازی های رایج خراسان رضوی ها

بازی های رایج خراسانی ها :آراآرا، سرنو قزل خانم، استاسه پایه، استای زنجیر باف، از گلاچی گل، بجل بازی، جوز بازی، شیطون برشته، کبدی کبد، عرقچین گردونک، لوچمبه، لیس پالیس، درنه بازی و خرسوزپالون سوز است.

sideHeader

اقامتگاه های مشابه این مطلب

sideHeader
sideHeader

نظرات کاربران

sideHeader

کاربر مهمان خوب بود

کاربر مهمان خوب بود

کاربر مهمان خوب بود

کاربر مهمان خوب بود

کاربر مهمان خوب بود

کاربر مهمان خوب بود

کاربر مهمان متوسط

کاربر مهمان متوسط

کاربر مهمان متوسط

کاربر مهمان متوسط

کاربر مهمان متوسط

کاربر مهمان هعل

کاربر مهمان هعبب

کاربر مهمان خوب بود در مورد بازی ها بیشتر توضیح دهید .

کاربر مهمان خوب بود در مورد بازی ها بیشتر توضیح دهید .

کاربر مهمان خوب بود در مورد بازی ها بیشتر توضیح دهید .

کاربر مهمان عالی

کاربر مهمان عالییییی

کاربر مهمان عالییییی

کاربر مهمان عالییییی