غذاهای بومی و محلی استان گیلان

سجاد باقری

1399/05/06

غذاهای بومی و محلی استان گیلان

امروزه به‌آرامی و کم‌کم صنعت گردشگري از حوزه مقاصد تفریحی به سمت کشف پدیده‌های تازه فرهنگی حرکت می‌کند تا جایگزین آن شود. زمینه جدید حوزه گردشگری یعنی جغرافیای تغذیه شاید به گوش کمتر کسی خورده باشد اما این از اهمیت بسیار فراوان آن کم نمی‌کند. یکی از کشورهای موفق در این حوزه کشور ترکیه است. منطقه شرق گیلان شامل شهرستان‌های: آستانه اشرفیِ، لاهیجان، سیاهکل، لنگرود، املش و رودسر جغرافیاي تغذیه مخصوص به خود را دارد که می‌تواند به‌عنوان شناسه‌ای براي گردشگري این منطقه قرار گیرد.

امروزه گردشگري در میان همه خانواده‌ها و طبقات اجتماعی به‌عنوان یک نیاز رسوخ کرده است و عموم مردم خود را ناگزیر از آن می‌بینند. لذا می‌توانیم این ایده را مطرح کنیم که گردشگري همچون سایر پدیده‌های عصر مدرن معرفی‌شده است به این معنی که تنوع زیادي به خود گرفته به‌طوری‌که همۀ مردم کره خاکی با هر خواستگاه اجتماعی که داشته باشند حداقل به‌نوعی می‌توانند از گونه‌ای از آن بهره‌مند شوند. منطقه جغرافیایی شرق گیلان به دلیل واقع‌شدن بین دریاي خزر از سویی و دامنه شمالی سلسله جبال البرز از سوي دیگر و برخورداري از آب‌وهوای معتدل همواره و در فصول مختلف سال پذیراي تعداد زیادي از گردشگران است. علاوه بر جاذبه‌های طبیعی می‌توان به جنبه‌های مختلف جاذبه‌های فرهنگی در این منطقه مانند آیین‌های سنتی بازارهاي محلی و علی‌الخصوص فرهنگ غذایی آن اشاره نمود که با توجه به فضاي جغرافیایی می‌تواند نقش مؤثري در جذب هرچه بیشتر تعداد گردشگران و درنتیجه توسعه منطقه ایفاء نماید.

انسان سفر می‌کند تا همه تفاوت ها را چه ازنظر محیطی و چه ازنظر انسانی مشاهده کرده و لذت ببرد. در این میان خوراك و خوردن می‌تواند یکی از مهم‌ترین انگیزه‌های سـفر باشد براي یک تجربه نو. از طرفی خوردن یکی از قدیمی‌ترین تفریحات و آشپزی از قدیمی‌ترین هنرها است.

غذا ازجمله نیازهاي فیزیولوژیک اولیه انسانی اسـت. امـا غذا علاوه بر تأمین این نیاز ضروري، خود به‌عنوان گونه‌ای قابل اهمیت از جاذبه‌های هر مقصـد گردشـگري شـناخته می‌شود. غـذا خـوردن، حضـور در رستوران‌ها، تریاهـا و چایخانه‌ها، اسبابی براي گذران اوقات فراغت افراد مقـیم و همچنـین گردشـگران اسـت. غذاهای محلی و چشیدن طعم آنچه تاکنون آن را تجربـه نکرده‌ایم، اشـتیاق و لـذت خاصی به گردشگران هدیه می‌دهد که جانشینی بـراي آن نمی‌توان یافـت.

بیشتر غذاهای گیلانی‌ترش یا ملی هستند، همچنین اگر سیر دوست داشته باشید، غذاهای گیلانی بهترین گزینه برای انتخاب هستند. باقالاقاتوق، ترشِ تره، سیر قلیِ، کوی‌ای تره، میرزاقاسمی، اناربیج، واویشکا، خورش آلو مسما، کال کباب و... نمونه‌هایی از غذاهای دل‌چسب شهر گیلان هستند

بیشتر غذاهای گیلانی‌ترش یا ملی هستند، همچنین اگر سیر دوست داشته باشید، غذاهای گیلانی بهترین گزینه برای انتخاب هستند. باقالاقاتوق، ترشِ تره، سیر قلیِ، کوی‌ای تره، میرزاقاسمی، اناربیج، واویشکا، خورش آلو مسما، کال کباب و... نمونه‌هایی از غذاهای دل‌چسب شهر گیلان هستند.

دسته‌بندی کلی غذاهای گیلان شامل موارد زیر است:

غذای اصلی:

غذاهای اصلی این استان عبارت‌اند از: باقلاقاتق، ترشی تره، میرزاقاسمی که در این میان با نظرسنجی مردمی میرزاقاسمی به‌عنوان غذای شاخص انتخاب شد.

 پیش‌غذا:

پیش‌غذاهای این استان عبارت‌اند از: کال کباب، زیتون‌پرورده، بادمجان شکم پر که در این میان با نظرسنجی مردمی کال کباب به‌عنوان پیش‌غذا انتخاب شد.

پس‌غذا (دسر):

پس‌غذاهای این استان عبارت‌اند از: رشته خلکار، نان برنجی، نان خرفه که در این میان با نظرسنجی مردمی رشته‌خشکار به‌عنوان پس‌غذا انتخاب شد.

منبع:

1-   جغرافیاي تغذیه، رویکردي نوین در گردشگري شرق گیلان اکبر معتمدي مهر- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، گروه جغرافیا، رشت، ایران / حسین مصداقی- کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه‌ریزی توریسم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، رشت، ایران

2-   رنجبریان، بهرام و محمد زاهدي،،1388 شناخت گردشگري، انتشارات چهارباغ

sideHeader

اقامتگاه های مشابه این مطلب

sideHeader
sideHeader

نظرات کاربران

sideHeader