گلاب و عرقیات گیاهی دامغان (کسب و کار بومی و محلی سمنان)
سجاد باقری
گلاب و عرقیات گیاهی دامغان
همواره گیاهان دارویی و فرآورده های آن مورد توجه کارشناسان اقتصادی و پزشکان و مردم عادی بوده است. در چند سال اخیر مردم امیرآباد و دیباج دامغان به كشت گل محمدی روی آوردهاند. در دیباج در حال حاضر 20 هکتار گل محمدی كاشته میشود كه به طور متوسط در هر هکتار 4 تن برداشت میگردد. از طرفی میدانیم از هر کیلو گل محمدی حدود سه الی چهار لیتر گلاب با کیفیت به دست میآید که با یک حساب سرانگشتی میتوان فهمید که سالانه 240 هزار لیتر گلاب با کیفیت از این مزارع به دست میآید که با رعایت پروتکلهای بستهبندی و بازاریابی حرفهای میتوان درآمد فوقالعادهای از فروش و صادرات این محصولات به دست آورد؛ که این به نوبه خود باعث اشتغالزایی و رونق اقتصادی منطقه میشود. به طوری که طبق برآورد اقتصادی سال 95 از هر هکتار زمین گل محمدی 140 میلیون درآمد حاصل میشود. با حساب تورم و افزایش قیمت در این 4 سال و ضرب آن به 20 هکتار یاد شده، رقم قابل توجهی به دست میآید. پیش بینی شده در سال 99 حدود 600 تن از 285 هکتار گلستان های گل محمدی استان سمنان برداشت شود.
علاوه بر فروش محصولات حاصل از گل محمدی میتوان با برگزاری جشن ها و مراسم مخصوصی مانند گلاب گیری به جذب گردشگر پرداخت که علاوه بر ارزآوری از طریق گردشگری، به فروش هر چه بیشتر محصولات کمک شایانی میکند. باید از این نکته هم نگذریم که این حرفه در استان سمنان پیشینه تاریخی دارد و در منازل قدیمی ابزار گلاب و عرقگیری همواره موجود بوده است.
ظرفیت های تولید گل محمدی و سایر گیاهان دارویی استان فقط محدود به دیباج نمیشود و در مناطق دیگر این استان نیز فعالیت های گستردهای در این حوزه در حال انجام است.
شرکت کشت و صنعت عصاره طلایی ابریشم در کهنآباد آرادان توانست در قالب فعالیت خانوادگی علاوه بر فرآوری سالانه هفت هزار تن گیاهان دارویی در هزار هکتار سطح زیر کشت در مناطق مختلف کشور 3600 تن عرقیات گیاهی و اسانس یا روغن تولید کند. که حاصل آن صادرات 1800 تن عرقیات گیاهی به اروپا و آسیا و همچنین ارزآوری 3 میلیون دلاری برای این شرکت و استان سمنان است.