جاذبه های گردشگری استان قزوین
سجاد باقری
جاذبه های گردشگری، تفریحی و تاریخی استان قوین
استان قزوین ميان مدار ٣۵ درجه و ٢۴ دقيقه تا ٣۶ درجه و ۴٩ دقيقه عرض شمالی و ميان ۴٨ درجه و ۴۴ دقيقه تا ۵٠ درجه و ۵١ دقيقه طول شرقی قرار دارد. این استان تاریخی و زیبا از شمال با استان گيلان، از شمال شرقی با استان مازندران، از شرق با استان البرز، از جنوب شرقی با استان مرکزی، در جنوب غربی با همدان و در نهایت از غرب با استان زنجان همسایه است. شهرستان قزوین در صد و سی کيلومتری غرب تهران قرار دارد و به وسيله بزرگراه و راهآهن به تهران متصل است. مرکز این شهرستان شهر قزوین و دارای شش بخش به نام های مرکزی، البرز، رودبار الموت، رودبار شهرستان، طارم سفلی و کوهين و نيز شانزده دهستان است.
استان قزوین به دلیل قرارگیری در نزدیکی دریای خزر و رشتهکوههای البرز غربی از یک طرف و از طرف دیگر همسایگی با الموت شرقی مستعد انتخاب به عنوان مقصد جهت بازدید از جاذبههای گردشگری طبیعی متنوع است. به دلیل موارد ذکر شده این استان مکان خوبی برای گردشگری در فصل های بهار و تابستان میباشد. علاوه بر جاذبه های طبیعی به دلیل قدمت بالای این منطقه و قرارگیری در موقعیت استراتژیک و راه ابریشم، واجد آثار تاریخی بسیار زیاد و صد البته برجسته است. وجود مفاخر نامی و بزرگ دوران کهن همچون عبید زاکانی و عصر نوین مثل شهید خلبان عباس بابایی غنای فرهنگی و تاریخی این استان را به حد اعلایی بالا برده است و باعث جذب گردشگران به این استان شده و نام خوشی از این دیار را بر زبان جهانیان انداخته است.

استان قزوین مساحتی در حدود 15568 کیلومترمربع داشته و یک درصد از خاک کشور را دارا است؛ و جمعیت استان قزوین به یکمیلیون و 143 هزار و 200 نفر میرسد و حدود 4/1 درصد از جمعیت کشور را شامل میشود. این استان از لحاظ پراکنش جمعیت نیز خاص است چون تعداد جمعیت شهری این استان بر خلاف اغلب نقاط کشور بیشتر از جمعیت روستایی است و این خود معضلات خود را به دنبال خواهد داشت و باید برای رفع آن به مقوله گردشگری روستایی و کسب و کار صنایعدستی روستایی و ... بها داده شود. همچنین این استان از لحاظ جمعیت رتبه 21 را بین 31 استان دارد.
همچنین این استان در قالب آیین ها و آداب و رسوم خود چندین جشن جالب و مفرح دارند که برکت وجود محصولات متنوع کشاورزی خلق شده است. این جشن ها که از آن ها میتوان به جشن زغال اخته، انگور، فندق، انار، سمنوپزان و ... اشاره کرد؛ بهانه خوبی برای جذب گردشگر در حوزه گردشگری آیینی و زمینی است؛ و گردشگران نیز با انتخاب این مناطق و برنامهریزی کردن زمان سفرشان که با این جشنها همزمان شود تجربه های بینظیری را کسب خواهند کرد و لذت های منحصر به فردی، از گردشگری را تجربه خواهند کرد.
شهر قزوین به مرکزیت این استان با همین نام زیر سایه تاریخ پر قدمت خود دارای آثار تاریخی بسیار زیبا و بی نهایت چشم نواز در داخل خود است. از این مناطق بی نهایت زیبا و دلبر میتوان به کاروانسرای سعدالسلطنه اشاره کرده که هم از لحاظ ابعاد مساحت قابل توجهی دارد و هم از لحاظ زیبایی بسیار چشم نواز است و با دل و روان هر بینندهای که برای اولین بار آن را مشاهده میکند، بازی مینماید.
این استان و به خصوص شهر قزوین داخل شهر جاذبه های تاریخی بی نظیری همچون امامزادهها و مساجد تاریخی و حمام های تاریخی، موزه های متنوع، آب انبار های تاریخی، عمارت ها و ... را دارا است. از مساجد این شهر و استان میتوان به مسجد های سنجیده، النبی، حیدریه، جامع قزوین و ... اشاره کرد و تعدادی از امامزادههای این استان شامل امامزاده حسین (ع)، کمال، اسماعیل و ... میباشد. انواع خانه های تاریخی، دیگر دلیل سفر به این شهر و استان است که این خانه ها آینه های راوی تاریخ مردم شناسی و معماری به صورت یکجا هستند. از این خانهها میتوان به خانه رئوفی ها، امینی ها، آرازی، بهروزی، مستشار، سردار مفخم و ... اشاره کرد. حتی در این شهر به دلیل زندگی اقلیتهای دینی در کنار شیعیان شاهد کلیسا ها نیز هستیم. از این کلیسا ها میتوان به کلیسای رفیع اشاره کرد که در خیابان طالقانی این شهر واقع شده است.
طبیعت استان قزوین هم کم از این مناطق ندارد که در دیدار اول دل بیننده را با خود ببرد. از این طیف مکان ها میتوان به دریاچه زیبای اوان اشاره کرد..


چشمه هاي آبگرم خرقان: به فاصله 95 کیلومتری قزوین به همدان در کنار جاده واقع شده است. در این منطقه رودخانه ابهر رود عبور میکند که آبهای معدنی خرقان پس از مصرف به آن ریخته میشوند. این چشمه به دلیل وجود املاح ویژه در درمان دردهای عصبی، سیاتیک و رماتیسم مؤثر میباشد. در عفونت های مجاری تنفسی، تورم گلو و حلق و برنشیت مزمن به صورت استنشاق، بخار و دوش بینی مؤثر میباشد. آشامیدن این آبها در عفونت های دستگاه گوارش از قبیل سوء هاضمه ناشی از ضعف قواء توأم با یبوست، احتقان و تشمع کبدی نیز مفید میباشند. باغستان های سنتی، بوستان باراجين، ايوان سنگي نياق، آبگرم يله گنبد، صخره هاي اندج، منطقه حفاظت شده باشگل، غارها و قله ها از دیگر جاذبه های طبیعی استان است که هر گردشگری را به سفر دوباره به این استان وادار میکند.